99,9% -os Természetes ÖKO-BIO
mert talán 100% nincs is!?
Gránátalma tippek
Különösen a hideg és borús téli hónapokban vihetünk egy kis élénkséget az ételeinkbe a gránátalmával. A gránátalma lényegét, a lédús és ízletes magokat a kemény héj alatt találjuk. Érdemes kipróbálni az „Istenek gyümölcsét” akár magok, vagy lé formájában.Íme néhány info, tuti tipp és gránátalma recept ..
A gránátalma kemény pirosas-sárgás héjjal rendelkező, almaméretű és kinézetű gömbölyű gyümölcs. A lényege a kemény héj mögött megbúvó számtalan lédús, édes-savanykás és csodálatosan piros mag. Íze leginkább a ribizlire emlékeztet, kissé rózsaillatú, gyakran használják fel rózsavízzel kombinálva. Mitikus gyümölcs, a sok apró mag és színe miatt a termékenység, de a szerelem ősi jelképe is. Magas antioxidáns tartalma serkenti a vérkeringést (a nemi szervekben is), így vágykeltő ételként tartják számon.
Eredete
Közép-Kelet Ázsiából származik, Perzsiától Észak Indiáig már évezredek óta termelik, különösen népszerű volt a Fekete tenger keleti oldalain. Később a mediterrán országokban is elterjedt, fontos szerepet játszik a zsidó, iszlám vallásokban és a görög mitológiában. Manapság Dél-Kelet Ázsiában, Amerikában és Afrikában is termelik. Az északi féltekén szeptembertől januárig termelik, így ideális téli gyümölcs.
Vásárlás
A gránátalmát megvásárolhatjuk – általában darabonként – zöldségesnél, de nagyobb élelmiszerüzletek zöldségrészlegén is. Mérettől függően valamelyest költséges, de az egészségesre, különlegességre és változatosságra vágyóknak megéri a kiadást. Vásárolhatunk továbbá gránátalmalevet és szirupot is. A gránátalmából készülő grenadine számtalan koktél alapanyaga. Ne vegyük rossz jelnek, ha a héj kemény, attól a gyümölcs még lédús és ízletes (feltéve, hogy más sérülés nem látható rajta), csak kissé nehezebb kettévágni. Éretten kerül kereskedelmi forgalomba, így utóérésre nincs szükség.
Tárolás
Jól tárolható, hűvös helyen heteken át, de szobahőmérsékleten is akár 2 hétig.
Tisztítás
A gránátalmát mossuk meg, vágjuk keresztben ketté. A magokat kiszedhetjük villával, kiskanállal, vagy fakanállal kiütögethetjük, kézi citromfacsaróval a levet kipréselhetjük, persze gépivel még egyszerűbb, amelyet felhasználás előtt esetleg leszűrhetünk. Sokan a víz alatti kimagozásra esküsznek, azaz a magokat úgy szedik ki, hogy a félbevágott gránátalmát egy tál vízben, kezeket a víz alatt tartva, magozzák ki. Ha több részre vágjuk, a magokat akár kézzel is kiszedhetjük a szivacsos (egyébként keserű) belsőből. Óvatosan végezzük mindezt, mert a ruhán foltot hagyhat, és rendesen spriccel!
Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, gyümölcsléként fogyasztva, szirup formában mártogatósok készítéséhez, színezésre (pl. kókuszreszelék), gyümölcsléként vagy szirupként gyümölcsös italok, koktélok készítéséhez, vagy egyszerű. A gránátalma különlegessé tehet salátát, desszertet, de húsételt is. Mitikus jellege, csodálatos piros színe miatt kiválóan alkalmas valentin napi ételek készítéséhez.
Néhány egyszerű ötlet a felhasználáshoz:
Élettani hatások
A gránátalma magas tápanyag tartalma miatt a szuperételek egyike. Sokoldalú tehetség a gyógyításban, kutatások eredményei számos gyógyító hatást tulajdonítanak a gránátalmának, többek között kiváló antioxidáns, felhasználják szív- és rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában is.