99,9% -os Természetes ÖKO-BIO
                       mert talán 100% nincs is!?
         t       Skype:poppey196  
MENÜ

 

A gránátalma termesztése

 

 

A gránátalma egy két méter magasra is megnövő gyönyörű kerti dísznövény, amely finom gyümölccsel ajándékoz meg minket ,de akár bonsait is nevelhetünk belőle.

A gránátalma magvait régen a termékenység jelképének tartották. A teltvirágú dísz gránátalma dézsába is ültethető, erkélyre, vagy teraszra.

Virágzási ideje: júliustól augusztusig, virágai pirosak, de ma már vannak fehér vagy sárga változatban is. A virágok csak a friss idei hajtásokon jelennek meg.

A gránátalma akár 2 méter magasra is megnőhet. Bár itthon nagyon ritkán hoz termést, mégis érdemes tartásával fáradozni, mert nagyon szép látványt nyújt. Kisebb erkélyekre, vagy teraszra a törpe fajtát érdemes választani, amelyek 1-1,5 méteresre nőnek meg.

Télen leveleit elhullajtja. Tavasszal márciustól kezdjük el folyamatosan öntözni a növényt, és havonta egyszer adjunk neki tápoldatot is.

 

Teleltetése:

A növény ágait ősszel vágjuk vissza az egyharmadáig, és világos helyen kb. 6 fokon teleltessük át. Az öntözést szinte teljesen csökkentsük le, a földje legyen teljesen száraz. Tavasszal kétévente egyszer ültessük át.

a gránátalma bonsainak is kíváló.

Szüret:

A gránátalmát szeptembertől kezdik betakarítani majd gondos válogatás után konzerválják aminek eltarthatósága 2év minden adalék anyag nélkül nincs semmi olyan tartosító és mestersége szinezék ami szervezetünkre káros lenne, ezért mindig csak az Azerbajdzáni cimkével ellátott 100%-os gránátalma lét válassza!

Gránátalma, pomagránát igényei, ültetése

Punica granatum - közönséges gránátalma, termesztett gránátalma


Gránátalma termése

Lombhullató, nyáron virágzó bokrok vagy fák.
Élénk korallpiros virágukért és sárga vagy narancssárga termésükért ültetik.
Fagytűrők vagy mérsékelten fagytűrő.
Védett napos helyen érzik jól magukat.

2-4 méter magas, sűrűn ágas, lombhullató cserje. Ép szélű, lándzsás levelei többnyire átellenesek.

Nyáron hozza élénkpiros, tölcsér alakú, ráncos szirmú virágait. 3-6 cm széles, tölcsér alakú, korallpiros virágai júniustól - szeptemberig folyamatosan nyílnak.
Termése gömb alakú, a sötétsárgától a narancspirosig változó színű.

  

 

Minden kertész álma-vágya, hogy a kertjében déligyümölcsöket termelhessen. Persze az elég relatív dolog, hogy mit nevezünk déligyümölcsnek, mert a 16. század nagy gyümölcsésze, Szikszai Fabricius Balázs még a mandulát, a gesztenyét, a diót, a mogyorót is a déli gyümölcsök közé sorolta. A gránátalma viszont még ma is annak számít.

Most egy, viszonylag biztonságosan termelhető déligyümölcsöt  szeretnék bemutatni.

A gránátalma (Punica granatum) vagy pomagránát Kelet és Dél-Ázsia növénye, jelentős gyümölcs Afganisztánban és Iránban, de elterjedt Amerikában és Kínában is.

Lehet, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe, mert a gránátalma igen elterjedt motívuma a népművészetnek. A kertekben termetes bokorrá növekszik és július közepén nyitja piros virágait.

 

 

 

 

 

A teltvirágúak nem termékenyülnek meg, de a szimpla virágúakból sokmagvú bogyótermés érik, amelyben rengeteg, gránátvörös húsba ágyazott mag helyezkedik el.

Az érett gyümölcsből kellemes zamatú italt készítenek. Ennek erjesztett formája a Szondi két apródja című versben, Arany János által megemlített sörbet.

A gránátalma szaporítása:

 

A gránátalma könnyen szaporítható növény: a gyökeres tősarjakat ősszel lehet leválasztani az anyatőről és védett, napos helyre ültetni. A fiatal növény még érzékeny a kemény hidegre, ezért lombbal, lekaszált fűvel védeni szükséges. A nyár közepén jól szaporítható dugványozással is.

 

Asztali nézet