99,9% -os Természetes ÖKO-BIO
                       mert talán 100% nincs is!?
         t       Skype:poppey196  
MENÜ
Gyermekkori földimogyoró fogyasztás hatása az allergiára
 
Tudósok 8600 iskolás gyermektől kérdezték meg egy kérdőív segítségével, hogy allergiásak-e földimogyoróra. Ezek az iskolás gyermekek nagy-britanniai és izraeli zsidó közösségekből kerültek ki. A földimogyoró allergia gyakorisága 10-szer nagyobb a nagy-britanniai kisiskolások körében, és további növekvő tendenciát mutat, szemben az izraeli számokkal.

foldimogyoro_cikk.jpg

A különbségek nem magyarázhatóak életkor, származás, nem, egyéb allergiás betegség vagy szociális-gazdasági osztályba tartozás szerint. Az ilyen változók kiiktatása után a földimogyoró allergia viszonylagos rizikója relatíve magas volt, tízszer olyan gyakori, mint Izraelben. A kérdőív által meghatározott földimogyoró allergia gyakorisága 1,85%-ra tehető Nagy- Britanniában és 0,17 %-ra Izraelben.

A gyermekek étrendje között a legnyilvánvalóbb különbség a földimogyoró beiktatása a táplálkozásba volt. Az izraeli gyermekek már az elválasztás után kaptak mogyorót és gyakrabban, és nagyobb mennyiségeket fogyasztottak, míg Nagy-Britanniában a gyermekek számára azt tanácsolta az Egészségügyi Minisztérium, hogy kerüljék az amerikai mogyoró étrendbe való beiktatását.

A tapasztalt különbségek nem magyarázhatóak genetikai különbségekkel. Noha, a kérdőívben etikai okokból nem lehetett megkérdezni, hogy az izraeli gyermekek askenáziai vagy szefardikus származásúak-e, a származás és az allergiák gyakoriságára között nem volt összefüggés, mint ahogy ezt más tanulmányban már megállapították.

A fent említett tény, hogy a gyermekek korai földimogyoró fogyasztása kisebb mértékű allergia gyakorisággal társul, azt a kérdést veti fel, hogy a korai nagy mennyiségű földimogyoró fogyasztása toleranciához vezet-e.

Nagy-Britanniában az amerikai mogyoró allergia egyre nagyobb mértékű szezámmag allergiával társul, míg Izraelben ez a szám állandóan alacsonyabb. A kisebb gyakoriságú szezámmag allergia Izraelben a nagyobb fogyasztásra is visszavezethető. Nemcsak a szezámmag allergia lett nagyobb, hanem a többi diófélével szembeni allergia is növekedett Nagy-Britanniában, és alacsony maradt Izraelben, ami nem magyarázható a fogyasztás mértékével, csupán az allergének közti keresztreakcióval. Izraelben a ritkább amerikai mogyoró allergia előfordulása kisebb mértékű dió allergiával társul.

Paradox módon úgy tűnik, hogy az USA-ban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában elfogadott ajánlások éppen ellenkező hatást váltanak ki, vagyis az amerikai mogyoró allergia kialakulását segítik elő. Ellenkezőjének bizonyítása nélkül ezekben az országokban a jelenlegi direktívák maradnak érvényben.

 

 

 

 

 

Asztali nézet