99,9% -os Természetes ÖKO-BIO
                       mert talán 100% nincs is!?

      Skype:poppey1965 
MENÜ
Kapor, kerti
Anethum graveolens L.

   
"Puffadás, gyomorfájás, bélgörcsök ellen"

Népies neve:

uborkafű, fűszerkapor

A növény leírása:

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik.

Hogyan gyűjtsük?

 
 
  • A Ebers-papiruszban amment néven leírt növény a kapor.
  • A Földközi-tenger vidékéről származó fűszert a római légionáriusok hozták be Pannóniába és Európába.
  • A középkorban varázserejű növénynek tartották a boszorkányok ellen.
  • A híres római gladiátorok a kapor terméséből sajtolt olajjal dörzsölték be testüket, a kapornak ugyanis titokzatos erőt tulajdonítottak.
A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.

 

Mi van benne?

A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz.

Mire jó?

A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

Hogyan használjuk?

Tea: 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést.

Bor: 2 teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó.

Ülőfürdő: 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.

Fűszerként: A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok - kovászos uborka, savanyú káposzta, tök - elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere

 

 

 

 

Kaporleves, Kapros juhtúrókrém

 

 

 

 

Asztali nézet