A természet áldása bio feketeszeder 100%-os gyümölcslé

Szeder az egyik legegészségesebb gyümölcs, amihez csak könnyen hozzáférhet az ember. ORAC értéke ( Oxigéngyök Abszorpciós Kapacitása ) 2036 100 grammonként. Összehasonlításképpen az 1000 mg C vitaminnal, melynek 1890. Antioxidánsként polifenolokat és antocianinokat tartalmaz, melyek küzdenek a káros szabadgyökökkel szemben, melyek komoly egészségkárosodásokat okoznak. Feketeszeder tartalmaz szalicitálokat, mely természetes fájdalomcsillapító és szignifikánsan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. E vitaminja erős antioxidáns, mely segít a bőr egészségét fenntartani a szabadgyökökkel szemben, melyek okozzák a ráncokat és foltokat a bőrön. C vitaminja hozzájárul az immunrendszer védelméhez.

A szeder mint növény

A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye. Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak. Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását. Később a középkorból is fennmaradtak írások alkalmazására. A szeder a rózsafélék családjába, ezen belül a szeder nemzetségbe tartozik. Több száz faj alkotja a nemzetséget, mely a mérsékelt éghajlati övben található meg. Vadon termő és nemesített fajtái is léteznek. Fekete szeder, vad szeder és földi szeder elnevezése is ismert. Félcserje vagy indás cserje-szerű növény gyümölcse, nagyon hasonlít a málnához. A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepe és szeptember vége között. A termések először zöld, piros, majd fekete színűek. A gyümölcsök íze nagyon kellemes, zamatos, kissé savanykás. A szeder-növények nemcsak a gyümölcse, hanem a levele is gyógyhatású.

A szeder mint gyógynövény

A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Energiatartalma 40 kcal 100 grammonként. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású. Ausztráliai kutatások során kimutatták, hogy bizonyos bogyóstermésűek, így a szeder préselt levéből készült italok hatékonyan gátolják káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését. Más kutatások megerősítették, hogy a szeder magas antioxidáns tartalmának daganatos megbetegedések elleni hatása jelenős. Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük. A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását. Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női beteségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.

A rendívül értékes hatóanyagokat tartalmazó szederlevélből teát főzhetünk, melynek salaktalanító, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatása van. A szederlevéltea kiválóan gyógyítja  a vashiányos vérszegénységet. Gyulladásgátló hatása mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva jelentős. Gargalizáló és öblögető szerként a száj nyálkahártyájának betegségeit és az ínygyulladást gyógyítja. Légúti betegségek gyógyításában is hatásos. Ülőfürdőként is alkalmazható aranyérbetegség gyógyítására.

A szeder mint frissítő

A szeder sokféleképpen felhasználható, fogyasztható. Egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. Készítető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás íze miatt finom desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható. Készíthető belőle még szederbor, sőt likőr is.

Felhasználása elsősorban frissen javasolt, mert rosszul viseli a tárolást. Mivel nem utóérő típus, érdemes az érett gyümölcsöket leszedni és egyből elfogyasztani vagy feldolgozni.

Daganatgátló feketeszeder

Senki sem egészen biztos abban, hogy ez a tumorgátló hatás vajon pontosan hogyan működik. A feketeszeder természetes módon gátolja a COX-2 enzim aktivitását. Tudjuk, hogy létezik olyan szintetikus COX-2-gátló vegyület, amely csökkenti a vastagbélpolipok kialakulását. A feketeszeder azonban adaganatképződés egyéb markereit is csökkentette. A kutatók ezért kijelentették, hogy ennek a gyümölcsnek újfajta "daganatgátló szerepe van..." (Chen 2006). Nos, mit szólnak ahhoz, hogy ilyen élvezetes módon is elősegíthetjük ennek a halálos betegségnek a megelőzését?